Hitne stomatološke intervencije: +381 (63) 224 363

Njegoševa 65/5, Beograd Pogledaj Lokaciju

23 Jan

Stomatološka protetika

Stomatološka protetika

Fiksna protetika - izrada metalkeramičkih i keramičkih krunica i mostova

Kada je ostalo vrlo malo od krunice zuba ili je izvadjen živac,preostale zubne strukture su često preslabe i pod normalnim silama žvakanja preti im fraktura. Krunica je preventivna mera kojom se zaštićuje zub od frakture. Kod devitalizovanih zubaon se prethodno ojača i nadogradnjom. Krunica je izbor i za korigovanje izgleda i boje zuba. Mostovi su protetske nadoknade kojim se nadoknadjuje jedan ili više zuba tako da "premošćuje" prazan prostor izmedju dva zuba. Most se cementira na zube nosače,na obe strane praznog prostora. Mostovi se ne vade iz usta kao proteze.

Most je pravi izbor za popunjavanje prostora gde nedostaje jedan ili više zuba. Ako se zub ne nadoknadi, susedni zubi se naginju u prazan prostor,dok zubi iz suprotne vilice izrastaju u taj prostor. Koliko će trajati krunica ili most teško je predvideti i jako zavisi od oralne higijene pacijenta. Obično se kaže da traje 5-8 godina. Sama krunica ne može dobiti karijes,ali zub ispod nje može. Uz dobru higijenu i kontrole, može trajati od 10-20godina. Da se keramika ne bi oštetila ne žvaćite tvrdu hranu,led i ne škripite zubima. Perite zube bar dva puta dnevno. Koristite interdentalne četkice, interdentalni konac,Water Pik, rastvore flora za ispiranje usta. Sve ovo će sprečiti i nastanak parodentoze koja takodje može biti uzrok neuspeha prekrivanja zuba krunicom, mostom.

Mobilna protetika – totalne akrilatne proteze, wizil proteze, parcijalne proteze sa atachmenima - drikerima, proteze sa teleskop krunama

Kada nedostatak zuba ne može da se nadoknadi mostovima ili iz nekih razloga pacijent ne želi da se bruse njegovi preostali zubi rade se proteze. Totalne proteze se rade kada pacijent nema ni jedan zub u vilici. Parcijalne proteze su indikovane kada pacijent ima jedan ili više zuba. Ove proteze se kao što i samo ime kaže mogu skidati. Parcijalne (delimične) proteze za preostale zube mogu biti vezane kukicama, atečmenima (drikerima) ili teleskop krunama. Kukice su vidljive pa to obično smeta pacijentima dok su atečmeni ugrađeni u unutrašnjost proteze i keramičkih kruna tako da nisu vidljivi i pacijent se oseća bolje i sigurnije.

Dr. Miloš Sinadinović

Završio stomatološki fakultet univerziteta u Beogradu 1991. godine. Radi i vodi ordinaciju Dental M već 22 godine u privatnoj praksi. Obavlja stomatološke usluge iz oblasti konzervative i protetike.

Komentari i pitanja