Hitne stomatološke intervencije: +381 (63) 224 363

Njegoševa 65/5, Beograd Pogledaj Lokaciju

12 Feb

Ortopedija vilice

Mobilni ortodonski aparati (proteze)

Ako zubi i vilice nisu prirodno u korektnom (optimalnom) položaju, govori se o ortodonskim anomalijama. Ortodonske anomalije se razvijaju najčešće neprimetno za roditelje i bližu okolinu pa ih može zapaziti jedino stomatolog. Kontrolnim pregledima mogu se otkriti ortodonske anomalije na vreme i malim intervencijama zaustaviti. Mobilne proteze (aparati) se skidaju, nose se noću i kada je dete kod kuće. Uspeh zavisi od saradnje deteta sa lekarom. One imaju najviše uspeha kada rast i razvoj vilica i svih zuba nije još uvek završen. Nose se u zavisnosti od anomalije od šest meseci do nekoliko godina.

Fiksne proteze

Kada se proceni da mobilnim aparatima ne može da se ostvari željeni efekat koriste se fiksne proteze. Često se dešava da u stomatološkim ordinacijama dođe odrasli pacijent sa ortodonskim anomalijama ili nepravilnim položajem zuba nastalih kao posledica nedostatka zuba (vađenje zuba ili antagoniste). Izbor fiksnog aparata zavisi od obima ortodonske korekcije. Kod manjih lokalizovanih pomeranja, koriste se uglavnom segmentni aparati a kod kompleksnog pomeranja zuba na obe vilice koristi se kompleksni fiksni aparat. Ovi aparati se nose od 8 do 12 nedelja kod ispravljanja pojedinih zuba (zatvaranje dijastoma, ispravljanje nagnutih zuba), kada se nose segmentni aparati a od 12 - 18 meseci kada su u pitanju kompleksna pomeranja na obe vilice. Posle skidanja aparata često se koriste još neko vreme mobilni ortodonski aparati kako bi se sprečilo vraćanje zuba u nepravilan položaj.

Dr. Miloš Sinadinović

Završio stomatološki fakultet univerziteta u Beogradu 1991. godine. Radi i vodi ordinaciju Dental M već 22 godine u privatnoj praksi. Obavlja stomatološke usluge iz oblasti konzervative i protetike.

Komentari i pitanja