Hitne stomatološke intervencije: +381 (63) 224 363

Njegoševa 65/5, Beograd Pogledaj Lokaciju

03 Mar

Dečija i preventivna stomatologija

Fluorisanje zuba

Flor je važan za čvrstinu zuba i njegovu otpornost na nastanak karijesa. Flor treba uzimati u obliku tableta tamo gde ga nema dovoljno u vodi za piće. U mestima gde je koncentracija flora u vodi veća od 0,7 mg/l ne treba ga propisivati. Pored intraoralne primene fluora značajno je i fluorisanje zuba. Na zube se nanosi pasta sa visokom koncentracijom fluora. Tretman traje trideset minuta i radi se dva pota godišnje Ovakve posete su važne i da bi dete ostvarilo što bolji kontakt sa stomatologom i uvidelo da posete stomatologa ne moraju biti bolne. Tako se obezbeđuje preventiva i razvija zdrastvena kultura.

Zalivanje fisura

“Šestice” prvi stalni zub se pojavljuju u šestoj godini života. Niče iza zadnjeg mlečnog zuba i nema mlečnog prethodnika. To je prvi stalni kutnjak. On je najveći zub u zubnom nizu i čini ključ okluzije (zagrižaja). Vrlo je bitan za pravilnu vezu između gornje i donje vilice. Prvi molar se pojavljuje u ustima u trenutku kada mlečni zubi ispadaju a stalni nisu još nikli. Higijena je u tom periodu obično loša a da zlo bude veće ove “šestice” imaju izražene kvržice i duboke jamice (fisure), pa je samo čišćenje otežano i izuzetno brzo dolazi do kvara. Iz ovih razloga se radi zalivanje fisura. To je popunjavanje fisura tečnim kompozitom sa fluorom kako bi se sprečilo zadržavanje plaka i nastanak karijesa.

Popravka mlečnih i stalnih zuba

Nicanje mlečnih zuba počinje oko šestog meseca života, a završava se sa dve godine . Dete tada u svakoj vilici ima po 10 zuba (ukupno 20). Posete stomatologu treba započeti sa dve godine a najkasnije sa dve i po godine starosti deteta. To je potrebno kako bi se kontrolisalo zdravlje usne šupljine , a ujedno i dete priviklo na lekara i ambijent ordinacije. Roditelji treba da povedu dete sa sobom kada posećuju stomatologa da bi ličnim primerom uticali na ponašanje deteta u ordinaciji. Dete ne treba, ako nije dobro, plašiti bocama i sličnim stvarima. Mlečne zube treba popravljati pošto je njihovo zdravlje veoma bitno za pravilan razvoj vilica. Mlečne zube tretirati isto kao i stalne.

Dr. Miloš Sinadinović

Završio stomatološki fakultet univerziteta u Beogradu 1991. godine. Radi i vodi ordinaciju Dental M već 22 godine u privatnoj praksi. Obavlja stomatološke usluge iz oblasti konzervative i protetike.

Komentari i pitanja